Řecká musaka podle tradičního receptu

Řecká musaka podle tradičního receptu

POSTUP

  • 120 minut
  • středně složitá příprava
  • 8 porcí
  • 100 až 150 Kč

1

Lilky nakrájejte na 1 cm široká kolečka, posypte solí a 30 min nechte "vyplakat". Pak lilky opláchněte vodou a pořádně vymačkejte přebytečnou vodu.

2

Lilky smažte na oleji pěkně dozlatova a pak je dejte okapat na papírový ubrousek.

3

Místo smažení lze lilky potřít olivovým olejem a upéct v troubě.

4

Na pánvi rozpalte olivový olej a vsypte cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte česnek, rajčata a maso.

5

Do směsi po chvíli přilijte červené víno, nechte ho odpařit a poté přidejte rajčatové pyré.

6

Po odpaření části tekutiny vložte skořici, bobkový list, cukr, sůl a pepř. Nechte pak na mírném ohni vřít, dokud se neodpaří většina tekutiny (cca 30 minut).

7

Na mírném ohni nechte na pánvi rozpustit máslo. Poté postupně přimíchávejte mouku, dokud nevznikne tužší pasta a pak postupně přilévejte ohřáté mléko.

8

Bešamel neustále míchejte, aby se nepřipálil. Poté odstavte z ohně, vmíchejte žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek a nastrouhaný sýr.

9

Připravte si zapékací misku o rozměrech alespoň 20*30 cm. Vymažte mísu máslem a na dno rozložte lilky, pak zalijte masovou směsí. Udělejte druhou řadu z lilků, přidejte bešamel a povrch uhlaďte stěrkou.

10

Musaku posypte nastrouhaným parmezánem a vložte do trouby předehřáté na 180-200 °C. Pečte asi 60 minut, dokud vršek pořádně nezhnědne.

11

Musaka se dá konzumovat i studená, po rozležení je naopak ještě lepší než čerstvá.

12

Podávejte samotné nebo se zeleninovým salátem a nejlépe se sklenicí červeného vína :-)


O autorovi

Tým tescorecepty.cz

Tento recept pro vás připravil tým tescorecepty.cz. Líbí se vám? Ohodnoťte jej a sdílejte s přáteli!

SUROVINY

Masová směs 
750 g mletého hovězího masa
2 ks červené cibule
2 stroužky česneku
400 g rajčat v plechovce
2 lžíce rajčatového pyré
1 lžička cukru
1 sklenička červeného vína
sůl a pepř
1 ks bobkového listu
špetka skořice
1/4 hrnku olivového oleje
Základ 
6 ks lilku
olej na smažení
Bešamelová omáčka 
900 ml mléka
120 g másla
120 g mouky
špetka muškátového oříšku
2 ks žloutků
100 g parmezánu

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se