Sýr Niva z továrny hraběte Harracha

Poslat přátelům @
  • 10. 11. 2014
  • Kvalita

Niva, jejíž výroba sídlí v Dolním Přímě, je jedním z nejtypičtějších sýrů, který se stále zpracovává tradičním ručním způsobem bez chemického ošetření a stabilizátorů, a kdy solení probíhá nasucho, to znamená, že se sýr obalí v soli ručně. Tento typický sýr s ušlechtilou plísní následně zraje v původních hlubokých harrachovských sklepích, a právě dodržování původních postupů procesu zrání dělá z přímské nivy etalon chuti mezi oblíbenými sýry s plísní uvnitř.

Niva je ženská ruční práce

V začátcích měla firma 18 pracovníků a roční produkce se pohybovala v průměru 500 tun. Nyní má sýrárna 38 pracovníků, a to převážně žen. Své výrobky dodává velkoobchodníkům prakticky po celé republice a zásobuje i vybrané obchodní řetězce. „Například do řetězce Tesco jsme začali dodávat v roce 2004 a na jejich pultech najdete náš sýr pod značkou Tesco Niva Standard, říká Marie Furová, jednatelka firmy Niva Dolní Přím a dodává: „Používáme výhradně mléko od výrobců z blízkého okolí.“ Denně se vykoupí zhruba 30 tisíc litrů kravského mléka od okolních zemědělských farmářů a roční výroba činí nyní okolo 1100 tun. Petr Wagner, manažer nákupu mléčných výrobků Tesco, doplňuje: „Jsme rádi, že můžeme spolupracovat právě s českou firmou, a že u nás zákazníci sýr s ušlechtilou plísní již devět let stále rádi kupují.“

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se