Potraviny bez přidaného cukru

Poslat přátelům @
  • 4. 12. 2014
  • Dietní jídlo
  • Nízkosacharidová dieta
  • Bez cukru

Cukr je zásadním zdrojem energie pro lidský organismus. Podle zákona o potravinách se jím označuje čistá sacharóza. Extra bílý cukr obsahuje 99,7 % sacharózy, zatímco přírodní hnědý cukr má sice 97,5 %, ale díky vyššímu obsahu minerálních látek lepší výživovou hodnotu. K přírodním sladidlům patří rovněž dextróza, fruktóza, laktóza nebo včelí med.

Jaký je rozdíl mezi výrobky s nízkým obsahem cukru, bez cukrů a bez přidaného cukru? Potraviny bez cukrů neobsahují více než 0,5 g cukrů na 100 g nebo 100 ml produktu, potraviny s nízkým obsahem cukrů nemají více než 5 g cukrů na 100 g jestliže jsou pevné konzistence nebo 2,5 g cukrů na 100 ml jedná-li se o tekutiny. Slovním spojením „bez přidaného cukru“ jsou označeny potraviny, do kterých nebyly přidány žádné monosacharidy, disacharidy či jiné přísady, které se používají jako sladidlo, tj. výrobce je nepřisladil záměrně například cukrem, medem nebo fruktózou.

Výrobky bez přidaného cukru jsou vhodné zejména pro lidi trpící cukrovkou, kteří musí pečlivě sledovat a hlídat hladinu cukru v krvi. Jedním z prostředků, který během tohoto závažného onemocnění pomáhá v léčbě, je vyvážený dietní jídelníček. Správný jídelníček je pro každého individuální a liší se v závislosti na závažnosti nemoci, váze a fyzické aktivitě. Přesto existují obecná pravidla základní diabetické diety. K nim patří:

• pravidelná kontrola příjmu sacharidů,
• vyvarování se potravin s vyšším množstvím cukru,
• omezení potravin s vysokým obsahem tuků a soli,
• dělení stravy na menší pravidelné porce,• dodržování pestrosti jídelníčku,
• omezení alkoholu.

Veškeré výrobky z tohoto sortimentu můžete nakoupit online na stránkách Tesco potravin zde.

KOMENTÁŘE (1)

  • Zdenek Spálený
    04.12.2014 17:36

    I bez cukru se dá obejít, my nahrazujeme medem...

    Odpovědět

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se