Noblesní dárek - moravské a české sekty

Poslat přátelům @
  • 11. 12. 2014
  • Klasická česká kuchyně
  • Jídlo s alkoholem
  • Šumivá vína
  • Česká republika

Příležitostí ke konzumaci kvalitních moravských a českých sektů je na konci roku celá řada. Naše sekty vyznačující se bohatou aromatikou a pikantní ale jemnou kyselinkou se bezesporu hodí na slavnostní štědrovečerní stůl, kde dodají tradičním vánočním pokrmům šarm. Kvalitní sekty nemohou samozřejmě chybět ani při nacházejících oslavách příchodu Nového roku. Tento svěží a atraktivní nápoj dokáže skvěle podtrhnout výjimečnou slavnostní událost oslav posledních dní v roce.

A jaké jsou moravské a české sekty? Naši vinaři si osvojili všechny dnes známé postupy výroby a naučili se pracovat s nejvhodnějšími odrůdami, díky jejichž výběru vznikají na Moravě a v Čechách sekty charakteristické a nezaměnitelné s žádnými jinými na světě. Jako každé správné víno by měl i dobrý sekt hrát ve vůni i chuti místem, odkud pochází jeho hrozny. Při troše fantazie bychom v něm měli najít i osobitý rukopis vinaře a měsíce a roky jeho hledání správně kombinace odrůd a způsobu výroby, aby výsledný sekt byl jeho chloubou a i zákazníci jej vnímali jako vrchol a vizitku jeho vinařského umění.


Výroba druhotným kvašením

Šumivá vína se rozdělují do několika kategorií, z nichž každá má svůj vlastní výrobní proces. Princip však zůstává stejný. Do kvalitního přírodního vína se přidá tirážní likér, což je přídavek cukru a kvasinek. Vše se v uzavřené nádobě (původně v lahvích, dnes nejčastěji v tancích) znovu prokvasí. Uvězněný oxid uhličitý se rozpustí ve víně a znovu se uvolní až po bouchnutí zátky.


Podle obsahu cukru přidaného do sektu se šumivá vína dělí na brut nature (bez přidaného cukru po druhotném kvašení), extra brut (obsah cukru je mezi 0 a 6 g na 1 litr ), brut (obsah cukru nižší než 15 g na 1l), sec (cukr mezi 17 a 35 g na 1l), demi-sec (33 – 50g na 1l) a doux (vyšší než 50g na 1l).


Elegantní víno potřebuje jemné zacházení

Díky lehkosti a osvěžujícímu tónu se šumivé víno skvěle hodí ke všem pokrmům. Musí se jen správně servírovat. Sekt pozvolna vychladíme na teplotu 6 až 9 °C. Pokud chceme zapůsobit na hosty, naléváme víno tak, že láhev leží v natažených prstech a palec je vydutém dně. Držíme ji rovně nad sklenkou, aby víno klidně a bez velkého pěnění steklo do sklenky. Ta by měla být čirá a štíhlá ve tvaru tulipánu s dostatečně vysokou stopkou, aby tělesná teplota neovlivnila teplotu vína. Kvalitní a nepříliš sladké sekty jsou výborným aperitivem, ale hodí se například i do koktejlů. 



KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se