Ryby nepatří na stůl jen o Vánocích

Poslat přátelům @
  • 12. 12. 2014
  • Grilování
  • Na pánev

Rybí pochoutky byste se měli snažit zařadit do jídelníčku dvakrát za týden. Tak to alespoň vidí výživoví poradci a lékaři. Proč? Jsou totiž lehce stravitelné, plné kvalitních bílkovin a jsou většinou nízkotučné. Především mořské ryby jsou pak přirozeným zdrojem omega-3 a 6 mastných kyselin, jež vyživují mozek i nervovou soustavu.


Za připomenutí stojí i obsah jódu, podporujícího činnost štítné žlázy, a dalších minerálních látek, jako jsou zinek, fosfor, vápník. A rybí maso vám nabídne i moře vitamínů: A, E (je výborným antioxidantem), D (podporuje vstřebávání vápníku do kostí) nebo vitamíny řady B (jež posilují nervovou soustavu).

Rychlovky, které baví

Přípravy ryb se není třeba bát. Je to jednoduché a rychlé jídlo, kterému v základním receptu stačí sůl, pepř, citron a vaše oblíbené, ideálně čerstvé bylinky.


Třeba steak z tuňáka jenom osolíte a opepříte. Z každé strany mu dáte tři čtyři minutky na rozpálené pánvi, aby zůstal uvnitř růžový, a můžete podávat. U tuňáka oceníte, že maso chutná spíše jako dobré hovězí než jako ryba.


Lososa se nebojte dát do trouby pod gril, podobně jako další mořskou stálici gurmánských jídelníčků, pražmu. Ze sladkovodních ryb je kromě kapra oblíbený pstruh, amur, candát, lín a úhoř. Všechny tyto ryby mají jemné maso a jejich příprava je hračka.


Pokud si troufáte, dejte prostor také sushi – japonské specialitě, do níž patří ryby dokonce syrové. O to kvalitnější ovšem musí být. Co do chuti vám syrovost kupodivu nebude překážet, spíše jde o to překonat prvotní divný pocit, a pak už se můžete rozplývat. Právě šířící se věhlas sushi u nás v posledních letech hodně napomohl vzrůstající oblibě ryb.


Nejlepší jsou samozřejmě ryby, které koupíte ještě živé, případně čerstvě vykuchané. Cena takových ryb je pak samozřejmě vyšší než u mražených. Kolik nakonec zaplatíte, se pak ještě liší podle toho, jestli byly mořské kousky uloveny na volném moři na udici (jsou nejdražší), při řízeném rybolovu, nebo zda pocházejí z umělých odchovů (u nich je cena nejnižší).

Poznat čerstvou rybu je snadné

Že před sebou máte čerstvý kus, poznáte jednoduše. Mořská ryba zavoní slanou vodou a rybinou, jakýkoli druh pak bude pokrytý čirým „slizem“ – na mléčnou barvu pozor. Žábry musí být růžové nebo červené, oči nezkalené a vypouklé. Ryby s propadlýma nebo vrstvou potaženýma očima si nekupujte.


Jestliže chcete dát do košíku filety, zkontrolujte i kvalitu masa. Musí být pevné a pružné, takže když do něj jemně zapíchnete prst, dolík po chvíli zmizí. Maso také nesmí odpadávat od kostí.

U vakuově balených ryb se můžete setkat s trochou vysrážené tekutiny. Je-li čirá, balíček v klidu kupte. Doma pak čerstvou rybu opláchněte, lehce nasolte a do zpracování – v horizontu několika hodin – uložte do chladu.


Prozradíme ještě tajemství: Také ryby označené jako čerstvé mohly před tím projít zmražením. Týká se to typicky lososa. Jeho maso totiž obsahuje parazity, které spolehlivě zničí jen hluboké zmražení okamžitě po výlovu.


Kdybyste se čerstvou koupenou rybu rozhodli zmrazit sami, měli byste vědět, že velkovýrobci používají tzv. šokové zmrazení, které neporuší strukturu masa a uchová jeho kvalitu. Možná ale i doma máte mrazák s touto funkcí – tím lépe! Pokud ne, pak od vlastnoručně zmrazených kousků neočekávejte dlouhou trvanlivost ani kvalitu.


KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se