Jak na zimu bez váhových následků

Poslat přátelům @
  • 23. 12. 2014
  • Dietní jídlo
  • Nízkosacharidová dieta
  • Veganské jídlo
  • Vegetariánské jídlo

Kilo či dvě přibereme přes zimu prakticky všichni. I ti z nás, kteří si jídelníček hlídají stejně bedlivě jako pohybové aktivity. Je to totiž dané geneticky i koloběhem přírody.

Staré „programy“

S přicházejícím podzimem vždy klesala fyzická aktivita. Nemuselo se na pole, obživu si člověk zajistil v předchozích ročních obdobích a se zkrácením dne nemělo smysl fungovat venku.Tělo navíc vědělo, že se musí na zimu vybavit, aby ho netrápil chlad a bylo připravené na chvíli, kdy začnou docházet zásoby.

Dnes to už sice zohledňovat nemusíme, naprogramování z minulých staletí ale stále nutí tělo schovávat si tukové zásoby. K tomu máme nedostatek světla, klesá nálada, toužíme po teple a nicnedělání. To prokládáme jídlem, protože jeho konzumaci máme spojenou s rychlým pocitem uspokojení. Jídlo vnímáme také jako „zabíječ času“, mnohé zase uklidňuje. To vědci přičítají dalšímu naprogramování z dob kojení i pozdějšího dětství, kdy nám za každou bolístku dávali sladkost.

Právě tato nastavení přispívají k zimnímu přibývání na váze. Vy za to vlastně nemůžete. Ale co s tím?

Nové směry

Novoroční předsevzetí na takové lapálie nefungují. Ve snaze zkrotit sami sebe si dáváme velmi přísné cíle. Vymýšlíme na sebe tresty za jídelní hříchy, abychom v ještě větší depresi zajedli první neúspěchy.

Mnohem lepší je změna myšlení a přístupu k jídlu. Je potřeba více se zajímat o to, proč jíte. Proto si slibte, že nyní před každým otevřením lednice sami sobě přiznáte, proč se zase chystáte jíst.

Z nudy? Najděte si jinou zábavu. Cítíte se unavení? Existují jiné možnosti. Ze splínu? Věcí, které vám udělají radost, aniž by ohrozily vaši váhu, jsou mraky. Před každým jídlem se proto zastavte a přemýšlejte.

Jezte racionálně

Samozřejmě si nemůžete vymluvit každé jídlo. Jíst je třeba (a pravidelně). Ovšem současně racionálně tak, aby vám to, co sníte, přinášelo užitek. A třeba i radost a chuťové potěšení, což si se zdravým, respektive vyváženým jídelníčkem ještě moc nespojujeme. Pokud vás únava či smutek nutí osladit si život, zkuste místo bábovky sáhnout třeba po ananasu. Sladký je stejně, energii vám dodá, ale tělu prospěje mnohem více. Svou vlákninou, vitamíny a enzymy, jež jsou hnacím motorem každé buňky v těle a které v bábovce nenajdete.

Právě enzymy jsou pro dodání energie opravdovou spásou. Najdete je ale prakticky jen v čerstvém ovoci a zelenině, pak třeba v pickles, tedy v zelenině, která prošla mléčným kvašením. Jsou také v tzv. superpotravinách, jako jsou stále populárnější „zelené“ nápoje (mladý ječmen, pšenice, mořské řasy).

Když tyto potraviny zařadíte do jídelníčku, budete mít více energie a méně důvodů, abyste sáhli po nesprávném jídle. Nemluvě o tom, že klasické sladkosti zákeřně kombinují jednoduché cukry a tuky. Ty sice vedou k rychlému nastartování, ale po něm přijde rychlý útlum a znovu únava a nové nutkání se najíst.

Tuková exkurze

V zimě se mnohem méně hýbeme a mnohem méně spalujeme. Buď je vhodné cíleně přidat nějakou pohybovou aktivitu, nebo věnovat větší péči výběru vhodných tuků.

U sýrů si vybírejte ty do 30 % tuku, u šunky i jiných uzenin se dívejte jen po těch, u nichž množství tuku nepřekročí 5 %. Prorostlou krkovici vyměňte za čistou panenku a samozřejmě nesmažte, ale duste, pečte, vařte v páře.

Konečně poznáte skutečnou chuť masa, ušetříte spoustu kalorií a tělo nezatížíte. Pozornost věnujte i tzv. zdravým tukům, omega-3 a 6 mastným kyselinám, jež vyživují mozek a nervovou soustavu. Najdete je v rybách, oříšcích, semínkách nebo třeba v avokádu.

Vitamíny a spol.

Jestli potřebujete ještě přitlačit, získat energii a zároveň zvýšit sytosti, zaměřte se na příjem čerstvého ovoce a zeleniny. V zimě ideálně volte lokální produkty – mrkev, petržel, zelí, saláty, ředkvičky…

Tělu tímto způsobem dodáte více vlákniny, která je nestravitelná, tělo ji nezpracuje a tedy ani neuloží. Přidají se ale také vitamíny, které vám pomohou být zdravější, vitálnější a ochotnější neprolenošit zimu s mísou cukroví v ruce.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se