Uzdravte své vaření!

Poslat přátelům @
  • 5. 1. 2015
  • Do trouby
  • Grilování
  • Na pánev
  • Pomalé vaření

Důležitým krokem k ozdravení jídelníčku je omezení soli. Doporučená maximální dávka je 5 gramů denně, ale většina z nás ji překročí. Vždyť sůl je snad ve všem, často i ve sladkostech – jen si vzpomeňte na špetku soli, co přidáváte do palačinek.

Nadměrná konzumace soli přitom zatěžuje ledviny, cévy, přispívá k zavodnění a otokům. Počítá se také k faktorům, jež zvyšují krevní tlak. A přestože sůl a minerální látky, jež obsahuje – sodík, draslík, jód – potřebujeme, stačí nám jí málo.

Voňavé a zdravější

Sůl můžeme vyřadit a zvykat si na jídla bez soli. Ale lepší variantou je něčím ji nahradit. Ideální jsou bylinky. Už ze své „zelené“ podstaty jsou na ochucování jídel nejzdravější; zvláště čerstvé, jež obsahují třeba i vitamín C, kyselinu listovou a minerální látky. A čím výrazněji voní i chutnají, tím snáze si zvyknete sůl postrádat.

Do polévek přidávejte zelené natě z cibulek, z kořenové zeleniny. Skvělý je kerblík, libeček, pažitka. Parádní je medvědí česnek, čerstvá řeřicha… Jen vše přidávejte až na konci případné tepelné úpravy.

Pokud milujete maso, zaměřte se na kyselejší marinády – s citronem, hořčicí, bylinkovými nebo vinnými octy. Kyselost totiž nejen utlumí potřebu slanosti, ale také se postará o křehkost masa.

Omáčky připravujte s menším množstvím mouky, protože ta absorbuje hodně soli. Také u nich přidejte na množství bylinek nebo základního koření. Šetřete jen s paprikou, muškátovým oříškem nebo pepřem a novým kořením. Ty v nás vyvolávají naopak ještě větší potřebu si jídlo dosolit.

Věčná otázka tuků

Velkým prohřeškem je také přemíra tuků v kuchyni. Smažíme, restujeme, fritujeme… A tělo se plní nasycenými tuky, hladina cholesterolu stoupá, cévy se zužují a zdraví ochabuje. Přitom stačí volit při vaření správné tuky a také vhodnou úpravu jídla.

Zkuste omezit slunečnicový olej, který se snadno přepaluje. Lepší je z tohoto pohledu například řepkový. Pokud milujete olivový, ani ten nemá rád přepalování a na tepelnou úpravu určitě nepoužívejte zastudena lisovaný, protože by tím přišel o všechny své cenné látky. Skvělé je i přepuštěné máslo (nepřepaluje se) nebo máslo kombinované s trochou vhodného oleje.

Určitě ale nezkoušejte úplně vypustit tuky z vaření. Potřebujete je! Spousta vitamínů je rozpustných pouze v tucích a ve svém primárním poslání jsou tuky pro organismus neocenitelným dlouhodobým zdrojem energie.

Nové způsoby vaření

Do kuchyně si můžete přizvat také šikovné pomocníky. Například stále oblíbenější parní hrnec, ve kterém si jídlo zachová původní chuť, vitamíny a minerální látky. Můžete v něm také připravovat všechny chody najednou, takže šetří čas.

Na trhu jsou také parní trouby. Opět jsou k jídlu ohleduplnější a skvělé je, že se s pomocí tzv. pyrolýzy samy vyčistí. Vybrat si můžete i trouby kombinované, u nichž nastavíte míru, do jaké bude jídlo upravováno parou a do jaké horkým suchým vzduchem. Pro různé typy jídel najdete v návodu doporučení.

Už od dob Římanů pracuje s párou tzv. římský hrnec. Jeho porézní víko se asi dvacet minut před úpravou jídla nechá namočené ve vodě. Při vaření se pak postará o parní procesy. Také v římském hrnci nachystáte celý oběd a obejdete se bez zbytečného tuku.

Další nápady

Pokud máte malou kuchyň, poohlédněte se po inteligentních mikrovlnných troubách s funkcí crisp, grilem, párou a horkovzdušnou možností vaření. Také si je nebudete moci vynachválit díky úspoře času i plné chuti jídla.

V posledních letech k nám zavítaly i speciální hrnce na tzv. pomalé vaření. Večer do nich vložíte jídlo, které bude druhý den v poledne hotové, aniž byste na něj museli sáhnout. A bude skvěle chutnat – nepřipálí se, chutě se prolnou a nezhroutí se ani vaše peněženka, protože tyto hrnce ani přes svůj dlouhý provoz nespotřebují mnoho energie.

A snad ještě poslední tip na zdravější vaření: metoda sous-vide používá nízké teploty a suroviny uzavřené v sáčcích s odsátým vzduchem. Jde tedy o vaření ve vakuu. To už je sice náročnější, ale s šikovným přístrojem se také dá snadno zvládnout.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se