Kokos skvěle chutná, omlazuje i léčí

Poslat přátelům @
  • 7. 1. 2015
  • Vegetariánské jídlo
  • Sladké jídlo
  • Studená kuchyně
  • Vaříme s dětmi

Kokos je plodem palmy nazývané Kokosovník ořechoplodý, která původně pochází z jihovýchodní Asie. Pěstuje se pro plody, nebo přesněji řečeno pro jejich semeno – kokosový ořech. Palma miluje písčitou a sopečnou půdu, nejlépe se jí daří na břehu řek a moří v tropickém pásmu.

Kokosový ořech na palmě dozrává dvanáct i více měsíců a až po této době se nazývá dospělý kokos (nebo též hnědý podle barvy skořápky). Dužnina uvnitř je ale v tuto dobu již tvrdá. Plody se proto mohou sklízet již po 5 až 8 měsících, kdy je jejich barva ještě zelená a dužnina měkká. Tehdy se označují jako mladý nebo zelený kokos.

A co je tedy uvnitř?

Vnější vrstva ořechu je pevná skořápka hnědé nebo zelené barvy. Pod ní se nachází tuhá bílá dužnina. Jako třetí vrstvu můžeme označit dutinu, která je vyplněna kokosovou vodou.

Kokosová voda je sladká čirá tekutina unikátního složení s velmi pozitivními účinky na lidské zdraví. Obsahuje cukry, vitamíny, minerální látky, elektrolyty, enzymy, aminokyseliny, cytokininy a fytohormony. Čím mladší ořech sklidíme, tím výživnější a bohatší vodu z něj získáme.

Kokosová dužnina je pak složena z 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a 6 % vody.

K čemu kokos využíváme?

Hlavní význam má kokos v potravinářství. Připravuje se z něj kokosová mouka, kokosové mléko a kokosový olej. U nás v Evropě tyto výrobky nejsou příliš obvyklé, ale v asijské kuchyni je hojně a s oblibou využívají.

Důležité místo má kokos i v kosmetice. Olej z něj je bohatý na antioxidanty, přírodní mikrobiální a antibakteriální činitele kyselinu kaprylovou a kaprinovou. Dokáže perfektně vyhlazovat a zvláčnit pleť. Je také vhodný na masáže, neboť nedráždí alergiky a pacienty s ekzémy a lupénkou. Proto se používá jako základ do mýdel, sprchových gelů, masážních olejů, šamponů a také vůní.

Do kuchyně s ním!

U nás známe kokos hlavně jako velký hnědý plod, nebo ve strouhané podobě jako doplněk pro přípravu sladkých pochutin. Asijská kuchyně ho ale přidává do celé řady pokrmů, a to nejen sladkých. Z ořechu je využívána kokosová voda, mléko, olej a mouka.

Kokosová voda, která vyteče při rozbití ořechu, má jemnou nasládlou chuť. Je cenná hlavně pro svou výbornou schopnost hydratovat organismus. Kromě toho je díky velkému množství draslíku, sodíku, vápníku a hořčíku považována za výborný nápoj na doplnění energie. Využívá se tedy hlavně jako základ pro přípravu různých drinků.

Kokosový olej se získá lisováním dužniny. Přestože má vysoký obsah nasycených tuků, je označován jako nejzdravější olej vůbec. Používá se jako přísada do pokrmů, a jelikož je tepelně stálý, je vhodný i na vaření a smažení.

Kokosové mléko se vyrábí z dužniny zralých hnědých kokosů. Míchá se s teplou vodou, až získá potřebnou konzistenci. Jemné kokosové mléko se používá k zahušťování a zjemnění pokrmů, takže jím nahradíte nejen kravské mléko, ale i smetanu.

Tipy pro použití kokosového mléka:

Mléko dodává zvláštní chuť při přípravě masa, a to zejména hovězího, drůbežího či jehněčího. Přidává se ke šťávě na závěr vaření či pečení.

Kombinace pokrmů z kari koření a kokosového mléka je proslulá. Jídlo zjemní a potlačí ostrou chuť koření.

Polévky dochucené tímto mlékem jsou opravdovou delikatesou. Vyzkoušejte ho například při přípravě mrkvové či dýňové polévky.

Při přípravě sladkých moučníků a kaší můžete kokosovým mlékem prakticky nahradit kravské mléko.

je i při přípravě dresinků a na ochucení ovocných a zeleninových salátů. Rovněž je můžeme použít jako základ tzv. smoothie.

Kokos pro naše zdraví

Kokos má díky své vláknině a výživnému obsahu velmi blahodárné účinky na náš organismus. Zejména kokosový olej. Čím nám může pomoci?

Pomáhá usmrtit viry a bakterie, podílí se na likvidaci plísní a kvasinek.

Významně ulehčuje při zápalu plic, podporuje zdravé kosti a zbavuje chronické únavy.

Snižuje riziko cukrovky a upravuje hladinu cholesterolu v krvi.

Podporuje metabolismus a posiluje imunitní systém.

Posiluje játra a chrání je před degenerací, snižuje dopad epileptických záchvatů.

Zlepšuje vstřebávání vitaminů a minerálů a podporuje hubnutí.

Jedno arabské přísloví říká: „Pokud by se lidé na Zemi ocitli pouze s jedinou kokosovou palmou, žili by si docela šťastně a spokojeně po celou věčnost.“

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se