Nástrahy valentýnské večeře

Poslat přátelům @
  • 29. 1. 2015
  • Sladké jídlo

Skvělým nápadem je vaření ve dvou. Když si dobře rozdělíte role, otevřete víno, pustíte dobrou muziku a rutinní kuchařské úkony proložíte letmými dotyky nebo okamžiky, kdy si budete vzájemně dávat ochutnat, může to být nezapomenutelná předehra pro další valentýnské dění.

Vyhnete se tím navíc únavě z celovečerního kulinárního počínání. A také svým obavám z toho, že sami večeři zkazíte, nebo strachu, abyste zvolili to správné jídlo.

Máte-li odvahu, experimentujte. Raději rovnou opusťte českou a těžkou klasiku, vyhněte se třeba také ohraným těstovinám. Je tady přece asijská kuchyně se spoustou pikantního koření. Středomořská kuchyně plná ryb a mořských plodů. Nebo třeba francouzská, s bohatou dávkou bylinek a netradičních dobrot připravovaných na dobrém víně.

Studené variace

Jestliže se za sporákem necítíte dvakrát jistě, vsaďte na studenou večeři. Nic nepokazíte, ve vzduchu nebudou cítit všechny chody, ale třeba luxusní vonná svíčka. Takovou večeři si klidně můžete dát až nad ránem, když si to ostatní dění bude žádat.

Zachrání vás obložené mísy, vydatnější saláty či například exotické sushi, které je na přípravu snazší, než se zdá. Nebo italské carpaccio. Můžete ho připravit tradičně, tedy z kvalitního hovězího masa, které zakápnete olivovým olejem, dochutíte troškou pesta a dobrým parmazánem. Luxusní je ale i ze zvěřiny, telecího masa, zkusit můžete tuňáka a lososa.

Na oblibě stále více získává také carpaccio z červené řepy doplněné o kvalitní kozí sýr, panenský olivový olej a třeba vlašské ořechy. Když k němu rozpečete bagety a přidáte zeleninu, bude dokonalé!

Hýčkání v restauraci

Zlákat vás může samozřejmě i nabídka hotelů či restaurací a vidina toho, že se necháte hýčkat. Proč ne!

Jídlo, které je krásné na pohled a které nejíte každý den, příjemně rozproudí konverzaci. Druhý den vás nepřekvapí hora špinavého nádobí a odnesete si s sebou kromě jiného nové chuťové zážitky.

Jídlo ovšem pečlivě vybírejte. Vyhněte se aromatickým a příliš vydatným pokrmům. Jídla, po kterých by se za vámi ještě týden vinula vůně česneku nebo cibule a po nichž byste potřebovali tři silné kávy na probrání, k valentýnskému večeru nepatří ani v restauraci.

Diety odložte na jindy

Na druhou stranu pro muže není nic tak málo sexy jako žena zdrženlivě uzobávající směs několika zelných lístků. Snad v přesvědčení, že by se objednáním pořádného steaku ztrapnila. Chyba lávky.

Muži mají rádi pohled na ženu vychutnávající si jídlo, víno, dezerty. Schopnost užít si jídlo je pro ně často jakýmsi symbolem schopnosti vychutnat si i jiné požitky.

Skvělým oživením pak mohou být speciality vařené rovnou pro dva. Jejich volbou uděláte něco pro další společný zážitek a zároveň nebudete muset řešit, jestli je vidět, kolik toho kdo snědl.

Nejdražší Valentýn světa

Dobrá večeře samozřejmě něco stojí. Nemusíte se ale moc „plácnout přes kapsu“, a stejně to bude stát za to. Nicméně kdybyste opravdu chtěli, může vás takový romantický večer vyjít i na dva miliony korun! Přesně takovou částku si účtovali v londýnské restauraci Danesfield House za své výjimečné menu. Co podávali?

Na stole se objevily dobroty s pravým lanýžem, luxusní bílý kaviár a ústřice. Dokonce takové, ze kterých si dáma odnesla pravé perly. Obsluha servírovala dezerty s nejkvalitnější čokoládou a vzácným šafránem, chody zdobené jedlým stříbrem a zlatem. To všechno doplněné třeba sklenkou vína Romanee-Conti, jehož celá lahev by vyšla na více než půl milionu korun.

Šokující? Inspirativní? Na tom nezáleží. U vás doma ani ve vybrané restauraci se nakonec nic tak neotřelého servírovat nemusí. Hlavní je, aby vám při valentýnské večeři nechyběla ta nejdůležitější ingredience. Láska.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se