Rozhovor s cukrářkou Hankou Maryškovou

Poslat přátelům @
  • 6. 2. 2015
  • Do trouby
  • Cupcake

Mánie cupcakes, neboli delikátních minidortíků, dorazila do Česka! Přečtěte si rozhovor s vyhlášenou „cukrářkou“ Hankou Maryškovou a nechte se inspirovat k domácímu pečení...

Dobrý den, můžete nám prosím hned ze začátku povědět něco o cupcakes – co to je a proč jsou tak populární?

Cupcakes jsou úžasné minidortíky, které připomínají možná známější muffiny. Důvod jejich popularity tkví v jejich báječné chuti a neodolatelném designu, do kterého se velmi snadno zamilujete jako já v Londýně.

Zmínila jste muffiny, jaký je rozdíl mezi klasickými muffiny a cupcakes?

Mnoho lidí si tyto dvě delikatesy plete. Rozdíl je jak v samotné vizuální stránce, muffiny jsou jen „obyčejné těsto v košíčku“, kdežto cucpake je nahoře zdobený krémem, marcipánem či polevou, tak ve složení a konzistenci těsta, cupcake má mnohem hutnější těsto než muffin.

Vy jste profesionální cukrářkou se zaměřením právě na cupcakes nebo je to jenom Váš koníček?

Je pravda, že cupcakes jsou moje životní láska a věnuji jim spoustu svého času. Stále mi ale zbývá prostor pro jiné aktivity – založila jsem vlastní taneční skupinu, vedu firmám účetnictví a do toho dokončuji vysokoškolské studium. Pečení cupcakes se věnuji od roku 2013 a dá se to skloubit i s prací, asi tak jako každý koníček.

Jak dlouho vám trvá připravit třeba 20 cupcakes? Stihnete to za jeden večer?

To určitě ano. Ráno si připravím ingredience, aby odpoledne měly všechny stejnou pokojovou teplotu a pak už je to všechno otázka 2-3 hodin práce dle náročnosti. Práce, která je ale doslova sladká, takže vlastně zábavy ☺

A tím se dostáváme k samotnému pečení – říkala jste, že suroviny chystáte předem, aby měly pokojovou teplotu. Jsou nějaká další zásadní pravidla, která bychom neměli při pečení cupcakes opomenout?

Samotné pečení není zas tak složité, ale je to přesně jak říkáte, musí se dodržovat jisté zásady, které zaručí skvělý výsledek. Určitě se držte návodu, který recept uvádí, každé těsto se připravuje maličko jinak a je potřeba dodržovat určitý postup. Nejvíce mě pobavila kamarádka, která také zkoušela péct cupcakes, ty se jí bohužel nepovedly, a tak jsme spolu hledaly, kde se stala chyba a až po dlooouhé debatě jsme se dopracovaly k tomu, že přidala rozpuštěné máslo :D, v tomto receptu se zrovna rozpouštět nemělo ☺. Takže na to dejte pozor. Další zásadou je, že se většinou smíchávají nejdříve suché a potom mokré přísady, ale vše Vám napoví recept.

Takže nejprve je vhodné vyzkoušet některý z jednodušších receptů a až poté se vrhnout na ty propracované...

Přesně tak. Pokud pečete cupcakes poprvé, doporučuji si zkusit základní vanilkový nebo čokoládový korpus. Ten poté můžete ozdobit základními polevami, také vanilkovou či čokoládovou.

Pokud se nám tyto podaří nebo už máme nějaké zkušenosti, jak si můžeme cupcakes ozvláštnit? Máte nějaké tipy, které byste nám poradila?

Cupcakes jsou hodně o fantazii, a té se meze nekladou ☺ Takže bych neváhala zkusit třeba ovocné cupcakes nebo známý red velvet.

Tedy to zní skvěle, ale co když máme nějaká zdravotní omezení, je možné tomuto cupcakes přizpůsobit, aby si je mohli vychutnat i bezlepkáři nebo diabetici?

Určitě. Buď můžete suroviny nahradit vybranými produkty, popřípadě lze najít velké množství speciálních receptů, možná byste se divili kolik. ☺

To jsou určitě dobré zprávy. Ještě nám prosím prozraďte, jaké cupcakes máte nejraději vy sama? A máte na ně stále chuť?

Upřímně, čím dál větší! ☺ Tím, že člověk objevuje neustále něco nového, se vám cupcakes nikdy neomrzí. Někdy si s chutí dáte základní klasiku, třeba vanilkový s čokoládovým krémem, jindy mám chuť si připravit vanilkový plněný ovocnou náplní, ten patří k mým nejoblíbenějším.

Jaké máte plány do budoucna se svými cupcakes?

Můj plán je jediný. Letos v létě ukončím magisterské studiu na Vysoké škole a poté budu otevírat vlastní prodejnu, takže doufám, že už na podzim bude vše zrealizované. ☺

Děkujeme za rozhovor a budeme se těšit na recepty, které nám připravíte!

Také děkuji a věřím, že spolu je zvládneme na jedničku.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se