Jak loupat, připravit a jíst krevety?

Poslat přátelům @
  • 6. 3. 2015
  • Grilování
  • Na pánev
  • Dietní jídlo

V obchodech můžete koupit dva druhy krevet. Jedny jsou malé, již vyloupané. Ty můžete použít okamžitě - stačí rozmrazit, případně orestovat, dochutit a jsou hotové. Druhý typ krevet vyžaduje jistou péči i zručnost, ale zato jsou masitější chutnější. Tyto krevety jsou větší a jsou prodávány v celku. Nemusíte se jich vůbec bát, protože nyní si řekneme, co s nimi.

Doporučujeme koupit krevety růžové - ty jsou již předvařené a jejich příprava je tak velmi jednoduchá. S těmito krevetami můžete naložit dvěma způsoby - buď je zbavit krunýře nebo je připravit vcelku a loupání nechat na stolovnících. Pokud se je rozhodnete vyloupat, nejprve jemným zakroucením odstraňte hlavu a ocásek. Poté oddělte nohy a od spodní strany rozevřete krunýř až vyloupnete tělo. Hmatem se ujistěte, že na krevetě nezůstala tenká vrstva tuhého krunýře, která někdy bývá jen velmi těžko viditelná.

Jakmile máte již jen maso, je třeba ostrým nožem naříznout horní část a odstranit černé střívko, které se v ní skrývá. To lze snadno pomocí nože či prstů pod tekoucí vodou. Nyní již můžete jíst či dále upravovat. My však doporučujeme krevety v krunýři připravovat celé. Zachovají si tak více šťávy i chuti, naopak oloupané maso má tendenci se při další tepelné úpravě vysušovat.

Předvařené krevety můžeme po očištění ihned konzumovat nebo je použít do studených jídel - salátů, koktejlů apod. Můžeme je však také smažit či grilovat. Ať už je máte rádi jakkoliv, nezapomeňte je vždy řádně dochutit, nejlépe čerstvými bylinkami a citronem, tato kombinace je vždy báječná!

Jak připravujete krevety vy? Upřednostňujete malé nebo velké? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentáře nebo s námi sdílejte váš oblíbený recept.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se