Mouky: jak je rozlišovat a proč volit různé typy

Poslat přátelům @
  • 10. 3. 2015
  • Jídlo do 50 Kč

Poradíme vám, co je důležité při výběru mouky a s jakými typy se můžete setkat.

Základní rozdělení

Podle šířky zrn neboli podle hrubosti namletých částeček se dělí mouka na hladkou, která je nejjemnější, polohrubou, hrubou a krupici. Mnohem důležitější pro naši životosprávu je znát konkrétní druhy mouky.

Pšeničná mouka

Nejrozšířenějším druhem je pšeničná mouka, která se dále dělí na světlou, polosvětlou, chlebovou a celozrnnou. Právě bílou pšeničnou mouku doporučují odborníci na výživu nahradit. Neobsahuje žádné vitamíny, vlákninu, tuky ani minerály a její výživová hodnota pro tělo je nulová.

Žitná mouka

Žitná mouka vzniká z žitného zrna a má bílou barvu s šedým nádechem. Používá se na výrobu perníku a tmavého pečiva, zejména chleba. Obsahuje méně lepku a má lepší složení. Důležité je, že má bohatější obsah živin. Žitná mouka se dělí na chlebovou a celozrnnou.

Špaldová mouka

Špaldová mouka se používá jako náhrada za pšeničnou mouku. Obsahuje více bílkovin a minerálních látek, takže je snadněji stravitelná.

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka je skvělá na přípravu placek, má výborné chuťové vlastnosti a hrubou konzistenci.Ječná mouka obsahuje velké množství vitamínu skupiny B. Využívá se jako základ do chleba a obsahuje málo lepku.

Speciálními druhy jsou bezlepková, jablečná, jahelná, kokosová, ořechová nebo maková mouka. Ty však pořídíte pouze ve specializovaných prodejnách.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se