5 nejlepších tipů, jak si připravit mušle

Poslat přátelům @
  • 13. 3. 2015
  • Francouzská kuchyně
  • Grilování
  • Na pánev

Mušlí je několik druhů a nejrozšířenějšími jsou slávky jedlé, mušle svatého Jakuba (někdy označované jako hřebenatky), srdcovky nebo novozélandské mušle. Slávky můžeme grilovat nebo dusit. Používají se s oblibou do španělské paelly. Mušle svatého Jakuba se připravují na másle, jsou dobré se zeleninovým pyré, s těstovinami i do sushi. Novozélandské mušle mají zelenou barvu a chutnají skvěle grilované, gratinované i dušené.

Skladování je základ!

Mušle chutnají nejlépe čerstvé, takže je nutné je co nejrychleji zpracovat. Problémem je, že se velmi rychle kazí. Skladovat je musíme v ledničce nebo v nádobě s ledem. Zmražené mušle uchováme v mrazáku při teplotě - 18 °C. Pokud se je chystáme rozmrazit, přendáme je do ledničky. Jestli nebudete opatrní, může mít pozření zkažených mušlí zdravotní následky.

Vařte krátce!

Slávky se vaří velmi jednoduše. Před samotným vařením je očistíme a opláchneme vodou. Vaří se ve vroucí vodě minimálně pět minut. Hotové mušle se nám otevřou. Neotevřené mušle je nutné vyhodit. Důležité je hlídat délku vaření. Pokud budete mušle vařit příliš dlouho, tak vám ztvrdnou a můžete je všechny vyhodit do koše.

Smažte rychle!

Máslo a čerstvé bylinky jsou ideální, pokud si chcete mušle vychutnat. Připravit se dají i vyloupané mušle sv. Jakuba smažené v trojobalu. I při smažení je třeba dbát na rychlost. Pokud smažíte mušle pouze na másle, mělo by maso zůstat uprostřed trochu syrové, jinak bude tuhé. Smažené mušle ve skořápce jsou hotové ve chvíli, kdy se otevřou.

Grilování a gratinování jak na to?

Gratinování je také krátké, proto mušle vkládáme do již předehřáté trouby. Grilování je snadné, hotové mušle se nám opět otevřou. Při grilování vsaďte na jednoduchost, hotové mušle podávejte s olivovým olejem, citronovou šťávou a bylinkami.

Dušené mušle na víně

Mušle se nejčastěji dusí v bílém víně společně s česnekem, chilli papričkami, bylinkami a podobně. Mušle stačí dusit 4 minuty a jsou hotové.

Jak upravujete mušle vy?

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se