Brambor - zelenina se zaoceánskými kořeny.

Poslat přátelům @
  • 17. 9. 2014
  • Jihoamerická kuchyně
  • Klasická česká kuchyně
  • Východoevropská kuchyně
  • Britská kuchyně
  • Americká kuchyně
  • Do trouby
  • Pomalé vaření

Proč kupovat brambory dle typu? Co který typ značí?


Varný typ A – tzv. salátové, jsou brambory, které se po uvaření nerozsypávají, dají se krájet na kostky nebo plátky a zachovávají si jemnou strukturu. Jsou méně kalorické a obsahují menší množství škrobu. Takové brambory můžeme vařit celé nebo krájené. Svůj tvar si udržují i po uvaření. Proto je používáme do salátů, polévek, k vaření v celku nebo nakrájené na kostky či plátky. 
Varný typ B – tzv. přílohové, mají sklon se lehce rozvařovat. Zachovávají si poměrně kompaktní strukturu a konzistenci, jsou vhodné jako příloha k masu i zelenině.
Varný typ C – pyré, mají moučnatou konzistenci a při vaření se velmi často rozsypávají. Po uvaření zůstávají suché, jen stěží se dají krájet. Jsou více kalorické a mají větší obsah škrobu. Jsou ideální k pečení, na kaše, placky, knedlíky a k zahušťování polévek.

 

Brambory jsou zdravé

Brambory obsahují vitamín C, exogenní aminokyseliny, vlákninu, bílkoviny a samozřejmě škrob. Tak velký počet výživných složek nenajdeme ani v rýži, ani v těstovinách. Brambory doporučujeme neloupat, je to škoda, protože právě díky slupce nám zůstanou všechny prospěšné látky.


Díky, Ameriko!

Pěstování brambor začalo v Peru již před zhruba 8 tisíci lety. Do Evropy dorazilo poměrně pozdě, a to v 16. století díky španělským dobyvatelům. Právě oni přivezli spolu se stříbrem a zlatem uloupeným Inkům také bramborové hlízy a kukuřici. Z počátku však brambor Španělům nezachutnal. Místo toho, aby se stal jednou z potravin, byl ozdobnou rostlinou. Teprve díky Irům a později i Angličanům se oblíbenost brambor zvýšila a staly se hlavním pokrmem chudých. Časem jejich nutriční hodnoty začali objevovat i v jiných evropských zemích. K popularizaci této plodiny ve Francii přispěl lékárník Antoine Parmentier, který objevil, že brambor je cennou složkou výživy. Krátce nato se brambor stal jedním z druhů zeleniny, který byl pěstován v samotných zahradách ve Versailles. K nám se brambory dostaly na začátku 17. století. Ve větším měřítku se rozšířilo pěstování brambor teprve v hladových letech 1771 až 1772 za Marie Terezie, která jich nechala do Čech přivézt značné množství z Pruska. Na počátku 19. století byly vypěstovány první české odrůdy.


Skladování 

Brambory jsou zelenina citlivá na teplotu, nedoporučuje se přemrazování ani přehřívání. Optimální teplota pro skladování je 5–10 °C, čehož je složité dosáhnout v domácích podmínkách, dokonce i ve sklepích. Nejlepší metodou je tedy kupovat nevelké množství brambor, které jsme schopni spotřebovat během několika dnů. Mimořádně důležité je také zajistit, aby zelenina mohla „dýchat“. K tomuto účelu se nejvíce hodí síťky, nevhodné jsou fóliové sáčky. Díky těmto několika zásadám budou brambory čerstvé a déle si uchovají své výživné hodnoty.

 

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se