Chřest: jak jej loupat, vařit a s čím ho jíst?

Poslat přátelům @
  • 20. 3. 2015
  • Vegetariánské jídlo
  • Rychlý recept do 30 minut

Chřestová sezóna se blíží, koncem dubna a v květnu se můžeme těšit na její začátek. Pokud jste chřest ještě neochutnali, je na čase!

Výběr chřestu

Zelený, bílý a světle fialový chřest můžete běžně zakoupit v obchodech, ale je nutné vybírat jen kvalitní kousky. Při nákupu chřestu sledujte kvalitu a čerstvost. Čerstvý chřest nejde ohnout, je pevný a má svěží barvu. Kromě čerstvého chřestu seženete i nakládaný chřest.

Jak loupat chřest?

Zakoupený chřest je potřeba pečlivě umýt. Chřest oloupeme za pomocí škrabky na brambory a loupeme od hlavičky dolů. Bílý chřest loupeme v dolní části silněji, protože je dřevnatější. Čerstvý zelený a fialový chřest není potřeba ani loupat. Spodní dřevnaté části chřestu odřízneme tak, že chřest spojíme a zbavíme se konců rovnoměrně. Zbytky chřestu si schovejte do zeleninového vývaru. Konce chřestu odřízněte pečlivě, protože chřest se vaří na stojato.

Jak jej vařit a s čím ho jíst?

Chřest můžeme zužitkovat mnoha způsoby, pokud nemáte svůj oblíbený recept, zkuste jej například přidat do rizota. Chřest před vařením svážeme dohromady, nejlépe po osmi kusech a vkládáme do lehce osolené vody. Vaříme jej na stojato. Špičky jsou totiž nejchutnější čerstvé a nevařené. Vařením by přišly o jedinečnou křehkost. Chřest skvěle chutná i samostatně pouze s parmskou šunkou a posypaný parmazánem.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se