Chřest je rostlina hodná úcty a pozornosti

Poslat přátelům @
  • 14. 4. 2015
  • Zdraví

Chřest lékařský (latinský název zní Asparagus officinalis) je vytrvalá bylina z čeledi chřestovitých.se sklízet od chvíle, kdy na jaře vyrazí první výhonky. Těm se někdy říká pazuchy, pazoušky nebo puky či prýty. Sklizeň pokračuje ještě zhruba padesát dní, tedy do poloviny června. Poté skončí, rostlina se totiž musí nechat vyrůst, aby načerpala živiny pro další rok. Existuje více než tři sta druhů chřestu, ale jedlých je jen minimum z nich.

V obchodech se nejčastěji setkáte s bílým chřestem, ale existuje také zelený a fialový. Bílý se liší od zeleného tím, že je pěstován pod zemí. Zamezí se přístupu světla a tím i fotosyntéze a zezelenání stonků. Bílý chřest má jemnější a lahodnější chuť.

Fialovou barvu zase způsobují látky zvané antokyany. Chřest nejen zabarvují dočervena, ale také mu dávají výraznější, až ovocnou příchuť.

Je dobrý a je zdravý

Mimořádné účinky chřestu na lidský organismus popsal již ve 2. století lékař Galén. Později se zjistilo, že obsahuje draslík a tzv. foláty, tedy sloučeniny kyseliny listové, jež patří mezi vitamíny skupiny B. Je také významným zdrojem přírodních antioxidantů a zelený chřest obsahuje i velké množství vitamínu C.

Pro své složení je chřest ceněn jako prevence proti rakovině a Alzheimerově chorobě. Hlavně se však využívá jako výborný diuretický prostředek. Obsahuje totiž látky s močopudnými vlastnostmi, které neutralizují čpavek a vlákninu, jež má vliv na správné trávení a vylučování. Chřestu bývaly připisovány také afrodiziakální účinky.

Jak chřest nakupovat a skladovat?

Chřest sice můžete koupit i sterilovaný, v tomto ročním období nás ale zajímá hlavně ten čerstvý, jarní. Jak poznat, který vybrat, a který je naopak starý a málo kvalitní?

Čerstvý bílý chřest má bílou až smetanovou barvu. Dejte si pozor na nahnědlé a skvrnité kousky, na druhou stranu rozlišujte, co jsou jen nečistoty. Výhonky by měly být pevné, šťavnaté a nepoškozené.

Chcete poznat čerstvost? Přivoňte si! Vůně chřestu je jemná, nesmí být nepříjemná. Čerstvý chřest je také křehký a může se snadno lámat. Naopak starý je gumový a ohebný.

Pokud nebudete zeleninu připravovat hned, dbejte na správné uskladnění. Uložte chřest do chladničky, ideální teplota je kolem 4 °C, ale vydrží i při 8–10 °C. Chřest není vhodné skladovat v mikrotenovém sáčku, raději jej zabalte do vlhkého čistého plátna.

Využití chřestu v kuchyni

Chřest lze konzumovat i syrový. Většinou se ale tepelně upravuje, varem nebo na páře. Bez obav ho ale můžete i ogrilovat.

Chřest napřed dobře opláchněte a vyplatí se oloupat ho škrabkou. U bílého začněte asi 2–3 cm pod vrcholem a pokračujte až ke spodnímu konci výhonku, u zeleného oloupejte jen spodní třetinu. Spodní zdřevnatělou část je ostatně často vhodné odlomit. Pokud je zelený chřest velmi mladý, loupat se nemusí.

Připravenou zeleninu vařte ve vodní lázni. Dobré je přidat sůl, pro fajnšmekry třeba i bobkový list, citronovou šťávu či bílé víno. Bílý chřest se vaří déle, na zelený stačí pár minut. Pokud si nejste jisti dobou varu, ochutnávejte. Hotový chřest by neměl být příliš měkký.

Co lze z chřestu připravit?

Možnosti jsou široké. Jako předkrm můžete chřest zapéct se šunkou, sýrem a bešamelovou omáčkou. Nebo ho použít jako součást omelety. Z chřestu se dají připravit i výborné krémové polévky.

Chřest v hlavních jídlech je skvělý v kombinaci s kuřecím masem, sýrem či jinou zeleninou. Známá je také úprava gratinováním či chřest jako součást rizota. Saláty můžete připravovat ze syrového i povařeného chřestu.

Málo známá, avšak vynikající je úprava chřestu nasladko. Jelikož bílý chřest je sám o sobě již mírně nasládlý, dají se z něj připravit různé dezerty.

Doporučené recepty:

Středomořský steak se žampiony a zeleným chřestem

Rizoto s krevetami, brokolicí a chřestem

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se