Prostě… cizrna!

Poslat přátelům @
  • 22. 4. 2015
  • Bezlepkové jídlo
  • Dietní jídlo
  • Vegetariánské jídlo

Cizrnu nebo římský hrách si vyšlechtili už před sedmi tisíci lety v oblasti Turecka. Dnes se pěstuje hlavně v Indii, ve východním Středomoří, Africe nebo Mexiku. Existuje jí přes 40 odrůd, ale na talíři končívá jediná, cizrna beraní.

Má světle krémovou barvu a po hrachu a čočce je dnes třetí nejoblíbenější luštěninou světa. Z mnoha důvodů. Tím hlavním je její nepřekonatelná, jemně oříšková chuť provázená doslova máslovou konzistencí uvařených „kuliček“.

Cizrna je kvalitní potravina nadupaná výbornými rostlinnými bílkovinami, které ocení nejen vegetariáni nebo vegani, jimž pomáhá nahradit maso. Obsahuje vysoké procento zdravých tuků (omega-6 nenasycených mastných kyselin) a spoustu vlákniny, která prospívá střevům, pomáhá bojovat proti zácpě i předcházet rakovině tlustého střeva.

Co se vitamínů týče, najdete v ní antioxidanty A a E, jež pomohou posílit srdce a zastavit projevy stárnutí v pleti i uvnitř organismu. Nepřehlédnutelné je množství vitamínů B, důležitých pro nervovou soustavu. Z minerálních látek cizrna nabídne hodně železa, což ocení chudokrevní i těhotné ženy, vápník, hořčík, draslík nebo fosfor.

Pro začátečníky i pokročilé

Na cizrně je báječné i to, jak ji velmi snadno připravíte. Sušené plody zhruba na 12–48 hodin namočte do studené vody tak, aby byly všechny kuličky cizrny ponořené. Čím déle to vydržíte, tím více snížíte její nadýmavé následky. Urychlíte tím i vaření.

Hotovou cizrnu pak můžete rozmixovat na krém, přidat trochu zeleninového vývaru a rodící se polévku dochutit česnekem, oreganem či majoránkou. Cizrna se dá přidat i do zeleninových polévek a vývarů, případně se může rozmačkat s trochou orestované cibulky a podávat jako příloha.

Pokud si necháte jen čistou rozmixovanou cizrnovou pastu, uválejte z ní kuličky falafelu. Nebo ji použijte do pomazánek. Tou nejznámější je orientální hummus se solí, česnekem a sezamovou pastou tahini. Zamilujete si ji pro jejich chuť i jednoduchost.

Oříškově jemné kuličky přidávejte klidně i do teplých těstovinových salátů nebo do klasických zeleninových.

Sladké mámení

Cizrně dejte také alespoň jednu sladkou šanci. Jak? Využijte ji při bezlepkovém pečení. Rozmixovaná je totiž skvělým základem moučníků.

Když k ní pak přidáte ještě rozmačkané banány a dostatek vajec (a ještě třeba kakao, ořechy, trochu prášku do pečiva a třtinový cukr), máte rázem geniální těsto na muffiny. Nebo pro korpus na dort, který v sobě nebude mít ani stopu lepku a ani gram tuku.

Že je to až příliš zvláštní? Pak se podívejte po cizrnové mouce! Není sice k dostání na každém rohu, ale stojí za to dát si trochu práce a zkusit ji najít v regálech obchodů. Moučníky budou díky ní najednou nepřekonatelné a zdravé.

A jestli milujete takové to večerní uzobávání, i tady vás může cizrna znovu překvapit. Opražte ji na trošce másla a obalte ve třtinovém cukru. Takhle ji klidně můžete nabídnout i dětem jako variantu zdravého mlsání. Uvidíte, že se po ní jenom zapráší!

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se