Zelenina, základ kvalitního jídelníčku

Poslat přátelům @
  • 22. 9. 2014
  • Africká kuchyně
  • Arabská kuchyně
  • Asijská kuchyně
  • Francouzská kuchyně
  • Indická kuchyně
  • Italská kuchyně
  • Jihoamerická kuchyně
  • Klasická česká kuchyně
  • Mexická kuchyně
  • Řecká kuchyně
  • Španělská kuchyně
  • Východoevropská kuchyně
  • Do mikrovlnné trouby
  • Do trouby
  • Grilování
  • Na pánev
  • Pomalé vaření
  • Z jednoho hrnce
  • Bezlepkové jídlo
  • Dietní jídlo
  • Jídlo s nízkým obsahem laktózy
  • Jídlo bez ořechů
  • Vegetariánské jídlo
  • Ovoce a zelenina

Zelenina...

... dodává minerální látky a vitamíny, díky nimž si dlouho udržujeme vitalitu.

 

... je hlavním zdrojem vlákniny, která upravuje činnost zažívacího traktu.

 

... by měla být součást jídel několikrát denně, a tedy v rámci hlavních jídel i „zobání“

 

... chutná nejlépe čerstvá, kupujte proto vždy takové množství, které brzy sníte.

 

... je nejzdravější syrová, případně upravená v páře, kde si zachová plnou chuť a výživné hodnoty.

 

... se musí vařit dle konkrétního druhu – tvrdší zelenina, jako jsou mrkev a brambory, se vaří déle, zatímco třeba hrášek a brokolice krátce.

 

... skvěle chutná s nádechem čerstvých bylinek, proto ji upravujte třeba s koprem, petrželovou natí či pažitkou, nebo 5 minut před koncem vaření přidejte oblíbené koření.

 

... nejen dobře chutná, ale může i skvěle vypadat – dávejte si záležet při krájení, výsledné jídlo pak bude perfektní i na pohled.

 

... může být dobrým jídlem sama o sobě, výtečně chutná také zapečená sýrem či grilovaná - jako příloha k masu či rybám.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se