10 tipů, jak předejít (ne)vinným faux pas

Poslat přátelům @
  • 22. 9. 2014
  • Africká kuchyně
  • Arabská kuchyně
  • Francouzská kuchyně
  • Italská kuchyně
  • Jihoamerická kuchyně
  • Klasická česká kuchyně
  • Mexická kuchyně
  • Řecká kuchyně
  • Španělská kuchyně
  • Východoevropská kuchyně
  • Do trouby
  • Grilování
  • Na pánev
  • Bezlepkové jídlo
  • Dietní jídlo
  • Jídlo s nízkým obsahem laktózy
  • Jídlo bez ořechů
  • Nízkosacharidová dieta
  • Paleo
  • Veganské jídlo
  • Vegetariánské jídlo
  • Bílá vína
  • Růžová vína
  • Červená vína
  • Šumivá vína
  • Frankovka
  • Müller Thurgau
  • Veltlínské zelené

1. Sklenici vždy držíme za stopku. Jedinou omluvou pro úchop za obsahovou část je situace, když zamýšlíte ohřát příliš studené červené víno.

2. Šampaňské není sekt. Název „šampaňské“ mohou nést pouze ta vína, která pochází z vinic francouzské oblasti Champagne-Ardenne v přesně stanoveném obsahu hroznů na hektar. „Dáme si šampáňo!“ nechme neznalým. Objednávejme si šampaňské či sekt.

3. Burčákem se neťuká. Burčák ještě není víno, je to vinný mošt. A ťukání je obřad, který patří až k mladému vínu.

4. Šroubovací uzávěr neznačí nekvalitu. V poslední době přechází mnoho kvalitních vinařů na šroubovací uzávěry se závitem. Pro mladá vína určená k rychlé spotrebě je to lepší varianta než problematický korek.

5. K jídlu pijte to, co vám chutná. K tmavému masu červené, k rybám bílé... To jsou pouze doporučení, která můžete a nemusíte následovat. Pokud si dáte rybu a zkrátka nemáte chuť na bílé, samozřejmě se do něj nenuťte.

6. Skladujte láhve vodorovně. Pokud jste si koupili nebo dostali víno, které si chcete uchovat, skladujte jej v chladné a tmavé místnosti a vždy vodorovně, aby korek nevysychal.

7. Cena není jediným znakem kvality. Ve vašem supermarketu najdete mnoho vín, ale které vybrat? Nejlepší je zkoušet. I mezi víny za 100-200 Kč můžete narazit na dobré kousky.

8. Nalévejte akorát. Že méně je někdy více, u vína určitě platí. Lépe třikrát dolít než naplnit sklenici až po okraj.

9. Pijte ve správném pořadí. Pokud se chystáte ochutnat více vín, vždy začněte bílým. Přes růžové poté přejděte až k červeným vínům. Jen tak si je všechny nejlépe vychutnáte. Tip: Pravidelně si dopřejte sklenici vody a bude vám dobře i druhý den.

10. Nebojte se zeptat. Pokud jste v rozpacích a nevíte, které víno si vybrat, jakou sklenici použít nebo cokoliv dalšího, vždy je lepší to přiznat. Neznalost omlouvá a pokud víno pijete v dobré společnosti (tedy tak, jak se má), rozhodně se neztrapníte.

Přejeme vám ty nejkrásnější okamžiky... samozřejmě se sklenkou dobrého vína v ruce a milou společností po boku!

KOMENTÁŘE (3)

  • Zdenek Spálený
    04.12.2014 17:34

    Souhlasím, u nás to bohužel ale skoro nikdo neví...

    Odpovědět
  • dominika.habrova
    08.10.2015 13:22

    Odpovědět
↓ Načíst další komentáře…

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se