Jídelníček bez masa: jak na to?

Poslat přátelům @
  • 15. 5. 2015
  • Vegetariánské jídlo

Sojové maso

Sojové maso je asi nejznámější náhrada za maso. Jedná se o sojovou bílkovinu, kterou si můžete dopřát ve formě plátků, granulí či kostek. Sója je bohatá na bílkoviny a aminokyseliny. Doporučuje se i při dietě, protože má nízký obsah tuku. Díky sojovému masu získá tělo vitamín E, A i B. Z minerálních látek pak vápník, železo a fosfor. Sojové maso neobsahuje lepek. Sojové maso může být hůře stravitelné, proto jej raději uvařte.

Tofu

Další velmi známá náhrada za maso je tofu. S tofu se dá pracovat na mnoho způsobů a můžete si jej nakoupit v různých příchutích. Tofu má mnoho bílkovin, vitamínů i vápníku. Je vhodné do salátu, pomazánek či sendvičů. Tofu se hodí i na gril. Vyzkoušejte grilované špízy se zeleninou a tofu

Na co si dát pozor?

Pokud se rozhodnete vyřadit maso z jídelníčku, zkuste tak učinit postupně. Vegetariánství může přinést i komplikace, pokud nebudeme opatrní. Tělo přichází o přísun železa, vápníku, minerálů a nenasycených mastných kyselin, které je potřeba doplnit. Dbejte tedy na vhodnou volbu potravin, které nabízejí vše, co potřebujete, aby změna jídelníčku nepřinesla zdravotní komplikace.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se