Pod pokličkou nebo bez? Jak správně vařit a dusit?

Poslat přátelům @
  • 20. 5. 2015
  • Z jednoho hrnce

Proč vařit s poklicí?

Hlavní argument, proč vařit s poklicí je to, že ušetříte peníze za energii. I když se jedná o nepatrnou částku, je to maličkost, která nás nic nestojí a pomůže nám něco málo ušetřit. Pokud máte elektrický sporák, vypínejte jej pět minut před koncem vaření a využijte zbytek tepla k dodělání jídla.

Jak na dušené jídlo?

Díky dušení si jídlo se jídlo vaří pod pokličkou a ve vlastní šťávě, tím si zachová svou jedinečnou chuť. Bez poklice se neobejde dušení masa, které má pak lepší chuť. Dušení je také velmi zdravá úprava jídla vhodná pro všechny, kdo drží dietu nebo je trápí zdravotní potíže. Před dušením je dobré nechat maso krástce orestovat ze všech stran. 

Kdy (ne)vařit bez poklice?

Bez poklice je lepší vařit jídla, kde potřebujeme zredukovat množství tekutiny. To se týká například polévek, vývarů i omáček. Tekutina se tak stává koncentrovanější a také můžete lepé hlídat odstranění tuku z masa. Vaření s poklicí se nám nemusí vyplatí u zeleniny. Pokud se vám někdy stalo, že zelenina zešedla, je to tím, že jste ji nechali vařit pod poklicí déle jak pět minut. Při vaření se uvolňují prchavé kyseliny, které se musí odpařit.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se