Vína

Poslat přátelům @
  • 24. 9. 2014
  • Arabská kuchyně
  • Francouzská kuchyně
  • Italská kuchyně
  • Jihoamerická kuchyně
  • Klasická česká kuchyně
  • Řecká kuchyně
  • Španělská kuchyně
  • Bílá vína
  • Růžová vína
  • Červená vína
  • Šumivá vína
  • Frankovka
  • Müller Thurgau
  • Veltlínské zelené

Na českém trhu najdete rozmanitý výběr vín. Upřednostňujete bílá, růžová nebo červená? Máte rádi sekt či šampaňské? Prodejny Tesco vám nabízí široký sortiment vín od prověřených vinařů z celého světa, a to od luxusních prémiových značek až po stolní vína za dobrou cenu. Vinná nabídka je pečlivě kontrolována sommeliérkou Tesco, paní Evou Svobodovou, která patří mezi opravdové špičky ve svém oboru.

Eva Svobodová
sommeliérka Tesco
Rodačka z Moravy, vyhlášené vinařské oblasti.

Má řadu zkušeností a stará se o výběr

nabídky vín v prodejnách Tesco.

 

Vinné oblasti Česka

Réva vinná je jednou z mála rostlin, které dokážou komplexně a přitom citlivě vyjádřit stopu krajiny a místa ve své konečné podobě – podobě vína. Vinice v českých zemích leží v severnější části rozšíření révy v Evropě, což je předpokladem pro vína neobyčejně rozmanitá, která vynikají originálními ovocnými tóny a kořenitostí, bohatým spektrem aromatických látek a harmonickou plnou chutí. Právě proto jsou moravská a česká vína vyhledávána milovníky kvalitních a optimálně vyzrálých vín. V České republice jsou dvě vinařské oblasti: Čechy a Morava. Vinařská oblast Čechy je tvořena podoblastmi litoměřickou a mělnickou. Morava zahrnuje celkem 4 podoblasti: mikulovskou, slováckou, velkopavlovickou a znojemskou. Vína na Moravě mají svou tradici již od dob Římanů ve 3. století n. l.. V Evropě byla vína z Čech známá a oblíbená už od středověku. Od zavedení nového vinařského zákona v roce 1995 prošla vína z Moravy a Čech velkým kvalitativním vývojem a dnes patří k nejlepším vínům Evropy.

 

Jaká jsou naše česká vína?

Moravská a česká vína jsou charakteristická svým zajímavým spektrem vůní, bohatými extraktivními látkami a harmonickým spojením plné chuti se svěžími kyselinami bílých vín. V poslední době se prosazují také vína červená, která jsou díky modernímu technologickému zpracování plná a výrazná, přitom ale hebká a sametová, s vynikající ovocitou vůní. Trendem budoucnosti se zvolna stávají i růžová vína – krásná nejen díky své barvě, ale také kvůli svému výjimečnému mladistvému charakteru.

 

Eva Svobodová radí: Jak vybrat vhodné víno k různým pokrmům?

Víno s jídlem mohou vytvořit delikátní kombinaci. Navzájem se povzbuzují a vykouzlí v ústech úžasné spojení chutí. Tedy, pokud je vhodně kombinujete.

 

Vepřové maso
K vepřovému servírujeme lehčí červená vína nebo výrazná bílá, která zrála v barikovém sudu.

 

Hovězí maso a zvěřina

K tmavým masům se výborně hodí plná a výrazná červená vína.

 

Bílé maso a sladkovodní ryby

Bílá masa a sladkovodní ryby je ideální kombinovat s lehčími bílými víny.

 

Mořské plody a ústřice

K mořským plodům a ústřicím zvolte nejlépe minerální ryzlink.

 

Sýry

Zrající sýry skvěle doprovodí červená vína, čerstvé sýry naopak vína bílá. Kozí sýr vyzkoušejte s vínem Sauvignon.

 

Tip: K většině pokrmům jsou vhodná šumivá vína. Víte, jaký je rozdíl mezi šampaňským a sektem? Znáte základy „vinné etikety“? Přečtěte si našich 10 tipů, jak přecházet faux pas.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se