Miso pasta je japonský zázrak!

Poslat přátelům @
  • 1. 7. 2015
  • Asijská kuchyně

Miso pastu v Japonsku znají už bezmála 2500 let a nedají na ni dopustit. To se odráží už v jejím názvu, který v překladu znamená „pramen chuti“.

Je prý tím nejlepším přírodním probiotikem. To znamená, že příznivě působí na střevní mikroflóru, která je základem celé naší imunity. Protože vzniká kvašením – nejčastěji sójových bobů – je plná vzácných enzymů, jež regenerují každou buňku v těle.

Miso obsahuje také velké množství vitamínů, včetně poměrně vzácného vitamínu B12. O něm se dlouho tvrdilo, že jej dokážeme získat pouze z živočišných produktů. Pasta, která se pro svou velmi silnou chuť dávkuje doslova po lžičkách, je také nabitá železem a jinými minerálními látkami.

Varianty pro každého

Než si pro miso pastu vyrazíte do obchodu, musíte o ní ještě pár věcí vědět. Třeba to, že jí existuje hned několik druhů a každý z nich chutná úplně jinak. Na výsledek má vliv délka fermentace (dvě a více let) i složení fermentující se směsi.

Pro začátek ochutnejte světlé, bílé miso – kome miso. Tato pasta není tak výrazná, chutná spíše nasládle a kromě bobů naložených v soli ji tvoří většinou i rýže.

Součástí pasty může být i ječmen, mořské řasy, zázvor… A její barva pak postupuje od žluté (mugi miso) po tmavě červenou až hnědou (hacho miso). Čím bude pasta tmavší, tím výrazněji chutná a tím opatrně ji musíte dávkovat, aby se vám „nepřejedla“.

Kam s misem?

Jestli si miso pastu zatím stále neumíte představit, berte ji jako japonskou obdobu „bujonu“. Velmi zjednodušeně to tak vlastně je. Už proto, že nejčastěji si ji nejen Japonci přidávají do polévek.

Tahle pasta má dokonce svou speciální miso polévku. V zemi vycházejícího slunce si ji dávají – ještě s rýží, rybami a dalšími chody – k snídani, obědu i večeři.

Polévku miso si můžete uvařit sami. Je totiž kromě jiného nesmírně snadná a hotová asi za deset minut. Na jeden z nejjednodušších receptů potřebujete jen mořské řasy wakame, miso pastu a zeleninu, kterou máte rádi – mrkev, cibuli, brokolici, pórek…

Řasy na pět minut namočte, aby změkly. Pak je dejte do čisté vody a až začne vařit, přihoďte i vybranou zeleninu. Na to, aby změkla, bude stačit asi pět minut. Až bude vývar hotový, odstavte jej a přimíchejte do něj miso. Půl lžičky na jednu porci bohatě stačí. Směs už dál nevařte, „zabili“ byste tím totiž všechny živé enzymy, které miso pasta obsahuje.

Jako každé jednoduché jídlo, má i miso polévka nespočet variant. Můžete do ní přidávat ryby, tofu, houby, více druhů zeleniny… A když pokaždé vyzkoušíte i jiný druh pasty, otevře se před vámi bohatý svět nových chutí.

Nemusí být jen do polévky

Pokud vám polévky nic neříkají, zkuste to s miso pastou ještě jinak. Skvělé jsou z ní například dresinky na saláty. Přimíchejte ji k jednoduchému dresinku z oleje, octa, hořčice a trochy vody. Nebo zkuste miso promíchat s pastou tahini, javorovým sirupem a rýžovým octem. Klidně ji použijte prostě jen jako výbornou variantu kuchyňské soli. Zkuste přidat trochu miso pasty do těstovin nebo při přípravě dobrot ve stylu raw. Pokaždé to bude úplně jiné jídlo, než znáte. Bohatší a zdravější!

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se