Složitý život bez lepku

Poslat přátelům @
  • 4. 11. 2014
  • Bezlepkové jídlo
  • Bez lepku

Lepek neboli gluten je přirozenou součástí nejen pšeničného zrna, ale také ječmene, ovsa i žita. Je to soubor bílkovin, jež spolutvoří vnější obal zrn. Pekaři, cukráři i hospodyňky jej milují za to, jak dodává těstu lepivou konzistenci a drží jej pohromadě.

Nejvíce se lepek uvolňuje při mletí tzv. bílé mouky, která obsahuje 70 % škrobu a 30 % bílkovin, tedy lepku. Bílá mouka přitom není jen chléb a rohlíky. Nesmíme zapomenout ani na sladké pečivo, pizzu nebo těstoviny. Kromě toho najdete obiloviny obsahující lepek i v uzeninách, knedlících, omáčkách a tom, co zahušťujete jíškou. Setkáte se s nimi v pivu, lihovinách, ochucovadlech, polotovarech.

Lepek je na každém kroku, jíme ho stále víc a stále více s ním bojujeme.

Jde až o život

Nesnášenlivost lepku se může vyskytovat ve třech podobách: jako mírnější alergie na lepek, jako nejzávažnější celiakie a jako tzv. Duhringova dermatitida. V poslední době lékaři klasifikují ještě čtvrtou, nejlehčí formu nesnášenlivosti. Mluví se o ní jako o přecitlivělosti na lepek.

Že ani jednu formu nelze brát na lehkou váhu, dokazují čísla. Jen celiakie se dnes vyskytuje čtyřikrát častěji než v 50. letech minulého století, kdy byla popsána. Někteří vědci to spojují s nárůstem šlechtění obilovin.

Neumí-li tělo lepek zpracovat, narušuje se střevní sliznice, vzniká zánět a v těžkých případech jde i o život. Projděte si příznaky: únava, ztráta hmotnosti, bolesti kloubů, svalové křeče, zvracení, průjmy, propady nálad… To platí pro přecitlivělost, alergii i celiakii neboli celiakální sprue – jen v různé intenzitě. U Duhringovy dermatitidy, která je vzácnější, se intolerance vůči lepku projevuje vyrážkami.

Celiakie byla dlouho spojována jen s dětmi, jež její vinou bojují s poruchami růstu. U žen se pojí s rizikem neplodnosti a mnozí celiaci mají potíže se zánětlivým onemocněním štítné žlázy nebo jsou i diabetiky. Neléčená celiakie končívá rakovinou.

Všechny intolerance mají společné řešení. Pro celiaky by sice mohla být brzy dostupná enzymatická léčba, zatím jediné řešení je ale začít žít bez lepku. A to znamená trvalou změnu životního stylu. Tím větší, čím závažnější onemocnění je. Protože střevní sliznice se umí uzdravit, jen pokud už se nesetká s lepkem.

Naučit se žít s bezlepkovými potravinami

Naštěstí existuje řada bezlepkových potravin: rýže, kukuřice, pohanka, amarant, proso (jáhly), quinoa. Jsou tu luštěniny, brambory, ovoce, zelenina, ořechy, mléko, vejce, maso a ryby, med, černá káva, čistá čokoláda, tuky a oleje… Nebo i mouka: mandlová, kokosová, rýžová, kukuřičná, pohanková. Potíž je ale v tom, že takový jídelníček mnohým z nás není vlastní a přináší naprosto nové chutě i způsoby přípravy.

V obchodech je potřeba číst etikety, protože lepek můžete najít i tam, kde byste ho nečekali. Třeba v uzeninách. Ryze bezlepkové potraviny jsou pak rozpoznatelné podle loga přeškrtnutého klasu nebo nápisu „přirozeně bezlepkové“ či anglického „gluten free“.

Dobrovolné rozhodnutí?

Spektrum vhodných potravin se naštěstí rozšiřuje a jsou dostupnější. I proto se stále více lidí rozhoduje, že začnou žít bez lepku. Přitom zdaleka ne všichni jsou jím ohrožení. Množí se totiž teorie o tom, že vyřazení lepku pomůže při hubnutí, pro získání lepší kondice a zlepší koncentraci. Proto sportovci (třeba tenista Andy Murray), herci (Gwyneth Palltrow), zpěváci (Lady Gaga) i obyčejní smrtelníci zkouší, jaké je to žít bez lepku. A většinou nešetří chválou. Kila jdou dolů, výkonnost nahoru, odcházejí deprese.

Otázka ovšem zní: Je to ideální? Ubrat potraviny s lepkem, jež jsou mnohdy jen nositeli „prázdných kalorií“, jako například bílé pečivo, nezaškodí. O radikální změně stravy se ale vždy poraďte s odborníky, abyste sami sebe neohrozili nedostatkem živin.

Tip: Jednoduchý test intolerance na lepek si můžete udělat sami doma, koupíte ho v lékárně. Diagnózu ale samozřejmě musí potvrdit lékař.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se