Káva: jak si ji správně připravit?

Poslat přátelům @
  • 6. 8. 2015
  • Arabská kuchyně

Co je základem při přípravě dobré kávy, když se nespokojíte s instantní? Tohle je úplný základ! Nemusíte být barista, abyste poznali rozdíl.

Mlýnek

Nepotřebujete kávovar, ale bez mlýnku to nepůjde. Čerstvě pomletá káva má mnohem aromatičtější vůni a zajímavější chuť. Základní mlýnek zakoupíte za pár stovek a rozdíl poznáte s prvním ochutnáním. Kávu melte těsně před podáváním. Mlýnek vybírejte podle toho, jakou kávu máte rádi. Na přípravu espressa se hodí hrubší mletí a velmi jemné mletí je vhodné pro tureckou kávu. Jestli nemáte možnost ani chuť investovat do mlýnku, nechte si namlít kávu v prodejně, ale nepřehánějte to s množstvím. Čím déle mletou kávu skladujete, tím více ztrácí na kvalitě.

Káva

Kvalitní káva ovlivní celkovou chuť celého nápoje a pokud patříte mezi milovníky kávy, vyzkoušejte různé druhy, i ty kvalitnější. Po otevření zkoumejte kvalitu zrn. Právě ta vám prozradí mnohé. Barva upražení musí být rovnoměrná, zrna neponičená a jakmile kávu otevřete, přivoňte si k aromatickému obsahu. I ten je známkou kvality.

Uskladnění

Zrnkovou kávu dobře uložte, ideálně do dobře těsnící nádoby, která zachová aroma kávy. Mletá káva vyžaduje chlad a co nejméně vzduchu v nádobce. Pečlivě ji zabalte do uzavíratelného sáčku nebo vzduchotěsné nádoby. To je základ při skladování kávy. Kávu spotřebujte co nejdříve, doporučujeme ji vypít do týdne po otevření.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se