Domácí makový závin

Domácí makový závin

POSTUP

  • 120 minut
  • složitá příprava
  • 6 - 8 porcí
  • do 50 Kč

1

Mléko lehce rozehřejeme, rozpustíme v něm droždí a jednu lžíci cukru. Do mléka ještě vmícháme lžíci mouky. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.

2

Mouku prosejeme a smícháme se zbytkem cukru a špetkou soli. Do mouky zapracujeme vajíčko a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme ho utěrkou, uložíme na teplé místo a necháme hodinku kynout.

3

Než nám těsto vykyne, máme dostatek času na přípravu náplně. Do hrnce nalijeme mléko, nasypeme mák, med, cukr a přivedeme k varu. Vše vaříme asi 15 minut a do hotové směsi vmícháme rum. Ještě krátce povaříme a směs odstavíme z plotny.

4

Vykynuté těsto si rozdělíme na dvě části. Vyválíme z nich tenké placky a potřeme náplní. Makovce smotáme, těsto pečlivě spojíme, aby nám náplň nevytekla.

5

Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj oba makovce. Necháme je ještě 20 minut kynout a potřeme je žloutkem.

6

Makovce pečeme asi 35 minut dozlatova. Hotové makovce necháme v troubě vychladnout a můžeme podávat.


O autorovi

Tým tescorecepty.cz

Tento recept pro vás připravil tým tescorecepty.cz. Líbí se vám? Ohodnoťte jej a sdílejte s přáteli!

SUROVINY

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
120 g másla
100 g moučkového cukru
1 vajíčko
7 g sušeného droždí
špetka soli
Maková náplň 
350 g mletého máku
100 g cukru
40 ml mléka
1 lžíce medu
1 lžíce rumu
Na potření 
1 žloutek

Vytisknout      Stáhnout v PDF      Poslat na e-mail

DOPORUČUJÍ

Tento recept doporučují 3 lidé.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se