Velikonoční mazanec z celozrnné mouky

Velikonoční mazanec z celozrnné mouky

POSTUP

  • 50 minut
  • středně složitá příprava
  • 12 - 15 porcí
  • 50 až 100 Kč

1

Do vlažného mléka rozdrobte droždí a lžičku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2

Mezitím prosejte do mísy mouku, přidejte sůl, cukry a kůru z citronu.

3

Přidejte horkou vodou spařené rozinky a část mandlí.

4

Nakonec vmíchejte žloutky, vzešlý kvásek a rozehřáté, ne však horké máslo.

5

Vypracujte těsto. Je-li tekuté, můžete přidat ještě mouku. Bochánek přikryjte čistou utěrkou nebo fólií a nechte v teple kynout 1 hodinu.

6

Během kynutí těsto ještě dvakrát propracujte.

7

Z těsta připravte dva menší mazance, dejte je na plech vyložený pečicím papírem.

8

Mazance na plechu přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut v teple kynout.

9

Mazance shora nařízněte do kříže, pomažte je rozšlehaným vejcem a zasypte plátky mandlí. Pečte při 180 °C přibližně 10 minut. Poté stáhněte teplotu na 150 °C a dopečte dozlatova, asi 30 minut.


Tip: Podávejte potřené máslem.

O autorovi

Tým tescorecepty.cz

Tento recept pro vás připravil tým tescorecepty.cz. Líbí se vám? Ohodnoťte jej a sdílejte s přáteli!

SUROVINY

250 ml plnotučného mléka
1 kostka (42 g) droždí
500 g celozrnné mouky (bezlepkové)
špetka soli
100 g + 1 lžička třtinového cukru do těsta + do kvásku
1 cukr
1 citron – kůra
80 g rozinek
80 g loupaných plátkových mandlí
3 žloutky
120 g másla
1 vejce na potření

Vytisknout      Stáhnout v PDF      Poslat na e-mail

DOPORUČUJÍ

Tento recept doporučují 3 lidé.

KOMENTÁŘE (2)

  • Zdeňka Srdíčko Milbachrová
    15.04.2017 16:10

    Poprvé zkouším už je to troubě.

    Odpovědět
  • Zdeňka Srdíčko Milbachrová
    15.04.2017 16:11

    Poprvé zkouším už je to troubě.

    Odpovědět
↓ Načíst další komentáře…

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se