Svatomartinská husa pečená s jablky, zelím a knedlíky

Svatomartinská husa pečená s jablky, zelím a knedlíky

POSTUP

  • 330 minut
  • složitá příprava
  • 6 - 8 porcí
  • nad 150 Kč

1

Očištěnou husu osolte, opepřete a zasypte kmínem. Vložte husu do pekáče, podlijte ji troškou vody, přiklopte a pečte při 180 °C asi 4 hodiny. Během pečení odebírejte přebytečný tuk.

2

Na posledních 30 minut pečení přidejte k huse jablka okořeněná rozemletou skořicí a hřebíčkem. Mezitím připravte bramborové knedlíky: Brambory i ve slupce uvařte do měkka. Nechte je vychladnout, poté je oloupejte a nastrouhejte do mísy.

3

Vmíchejte vejce, mouku a sůl. Vypracujte dva větší válečky a nechte je chvilku odpočinout.

4

Knedlíky vařte v osolené vodě asi 20 minut. Po uvaření je propíchněte párátkem a naporcujte.

5

Připravte houskové knedlíky: Housky nakrájejte na kostičky, smíchejte je v míse s vejcem, moukou, práškem do pečiva a solí. Nakonec přidejte sodovku.

6

Vypracujte dva oválné knedlíky. Vařte je v osolené vodě 14 minut nejdřív z jedné strany, pak protočte a vařte dalších 14 minut.

7

Hotové knedlíky propíchejte párátkem a nakrájejte na kolečka. Uvařte zelí: Nadrobno nakrájenou cibulku orestujte dozlatova. Přidejte červené a bílé zelí, kmín, podlijte a nechte přibližně 15 minut dusit.

8

Nakonec dochuťte solí, pepřem, zaprašte hladkou moukou a poduste.

9

Upečenou husu naporcujte a podávejte s knedlíky a zelím.


Suroviny pro dokonalý výsledek

Habánské sklepy Zweigeltrebe rosé 2015 Svatomartinské

Habánské sklepy Zweigeltrebe rosé 2015 Svatomartinské

Skvělé moravské víno s intenzivní vůní jahod a třešní. Chuťově se jedná o středně plné ovocité víno, které skvěle doplní a odlehčí svatomartinské pokrmy.

Château Valtice Svatovavřinecké červené 2015 Svatomartinské

Château Valtice Svatovavřinecké červené 2015 Svatomartinské

Připijte si tímto svěžím mladým vínem! Vůně připomíná kombinaci švestky a višní, dokonale vyvážená chuť se skvěle hodí ke kuřecím a krůtím pokrmům. Nejlépe si jej vychutnáte právě se svatomartinskou husou či kachnou.

Sovín Muškát moravský bílé víno 2015 Svatomartinské

Sovín Muškát moravský bílé víno 2015 Svatomartinské

Pro milovníky bílého vína doporučujeme mladé moravské víno z vinného sklepa Sovín. Jeho lehká chuť s příjmenou kyselinkou báječně doprovodí oblíbená svatomartinská jídla.

O autorovi

Tým tescorecepty.cz

Tento recept pro vás připravil tým tescorecepty.cz. Líbí se vám? Ohodnoťte jej a sdílejte s přáteli!

SUROVINY

1 husa
kmín
2 jablka
skořice
hřebíček
sůl
pepř
Bramborové knedlíky 
500 g brambor typu B
1 vejce
200 g hrubé mouky
špetka soli
Houskové knedlíky 
4 housky
1 vajíčko
500 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
250 ml sodovky
špetka soli
Zelí 
2 lžíce sádla
1 cibule
1 červené sterilované zelí
1 bílé sterilované zelí
kmín kmín
hladká mouka
sůl
pepř

Vytisknout      Stáhnout v PDF      Poslat na e-mail

DOPORUČUJÍ

Tento recept doporučují 3 lidé.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se