Svatomartinská husa pečená s jablky, zelím a knedlíky

složitá příprava 330 min
Porcí 6 - 8
Cena nad 150 Kč

Suroviny

1 husa
kmín
2 jablka
skořice
hřebíček
sůl
pepř
Bramborové knedlíky
500 g brambor typu B
1 vejce
200 g hrubé mouky
špetka soli
Houskové knedlíky
4 housky
1 vajíčko
500 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
250 ml sodovky
špetka soli
Zelí
2 lžíce sádla
1 cibule
1 červené sterilované zelí
1 bílé sterilované zelí
kmín kmín
hladká mouka
sůl
pepř

Postup

krok 1

Očištěnou husu osolte, opepřete a zasypte kmínem. Vložte husu do pekáče, podlijte ji troškou vody, přiklopte a pečte při 180 °C asi 4 hodiny. Během pečení odebírejte přebytečný tuk.

krok 2

Na posledních 30 minut pečení přidejte k huse jablka okořeněná rozemletou skořicí a hřebíčkem. Mezitím připravte bramborové knedlíky: Brambory i ve slupce uvařte do měkka. Nechte je vychladnout, poté je oloupejte a nastrouhejte do mísy.

krok 3

Vmíchejte vejce, mouku a sůl. Vypracujte dva větší válečky a nechte je chvilku odpočinout.

krok 4

Knedlíky vařte v osolené vodě asi 20 minut. Po uvaření je propíchněte párátkem a naporcujte.

krok 5

Připravte houskové knedlíky: Housky nakrájejte na kostičky, smíchejte je v míse s vejcem, moukou, práškem do pečiva a solí. Nakonec přidejte sodovku.

krok 6

Vypracujte dva oválné knedlíky. Vařte je v osolené vodě 14 minut nejdřív z jedné strany, pak protočte a vařte dalších 14 minut.

krok 7

Hotové knedlíky propíchejte párátkem a nakrájejte na kolečka. Uvařte zelí: Nadrobno nakrájenou cibulku orestujte dozlatova. Přidejte červené a bílé zelí, kmín, podlijte a nechte přibližně 15 minut dusit.

krok 8

Nakonec dochuťte solí, pepřem, zaprašte hladkou moukou a poduste.

krok 9

Upečenou husu naporcujte a podávejte s knedlíky a zelím.

Chcete se dozvědět více?
Podívejte se na www.tescorecepty.cz